10 voortekenen: De bevalling is in aantocht (of toch niet) | Mama Gezond & Fit

10 voortekenen
De bevalling is in aantocht
(of toch niet)

Een bevalling is niet te plannen. En zelfs als je alle 10 de onderstaande tekenen ervaart hoeft dit nog niet te betekenen dat je baby binnen een x aantal uren geboren wordt. De enige zekerheid die je hebt is wanneer je vliezen breken, dan zal de baby er sowieso zijn binnen een paar dagen zijn. Lees snel mee, ik ben benieuwd of je er al een aantal herkent

Inhoud

1: indalen van de baby

Ben je zwanger van je 1ste kindje dan daalt deze meestal tussen de 30 en 38 weken in. Een volgend kindje daalt vaak later in. Sommige kindjes dalen pas in tijdens de bevalling. Je kan dit voelen. De meeste vrouwen ervaren een menstruatie achtige pijn, heel laag in je buik.  Ik hoor van een klein aantal moeders terug dat het meer pijn deed dan dit. Vaak heb je meer druk op je blaas, dus ‘hallo wc’ om te plassen. Maar het geeft bovenin je romp meer ruimte, vaak gaat ademhalen weer wat makkelijker. En hebben je ribben ook meer ruimte.

2: Je baarmoedermond verweekt en verstrijkt

Je baarmoederhals begint zich voor te bereiden op de geboorte: het begint te verwijden (open) en uit te wissen (uitdunnen) in de dagen of weken voordat je gaat bevallen. Pas wanneer je baarmoedermond volledig verstreken is (lees het tuutje is weg) kan je beginnen aan de daadwerkelijke ontsluiting. Tijdens je controle kan je verloskundige kijken of dit bij jou het geval is. Maar meestal wordt dit voor de 40 weken zwangerschap niet gedaan.

Het zegt namelijk niet zoveel. Het kan nog uren, dagen duren soms weken duren voordat je met een verstreken baarmoedermond gaat bevallen. 

verstrijken baarmoedermond

3: Je voelt meer krampen

Doordat de baarmoeder bezig is met de voorbereiding op de zwangerschap kan je krampen voelen. Dit kan komen van het indalen. Maar ook van de verweking van de baarmoedermond. Maar ook je groeiende buik kan een krampend of stekend gevoel geven door de banden die aan je baarmoeder vast zitten.

4: je moet veel poepen | Diarree

Vlak voordat de bevalling begint krijgen vrouwen diarree. Niet zo charmant. Maar het is een middel om je darmen voordat de bevalling begint te legen. Zodat je baarmoeder goed kan samentrekken (weeën).

5: je gewrichten voelen losser

Het hormoon relaxine in je lijf neemt in de laatste fase van de zwangerschap enorm toe. Relaxine zorgt ervoor dat je bekken ruimer wordt. Maar dit hormoon werkt niet alleen in op je bekken, het heeft effect op al je gewrichten. Je kan je dus wat soepeler, losser of instabieler voelen.

6: Supermoe

Hé zijn we weer terug naar het 1ste trimester? Nee, dit hoort ook bij ‘de laatste loodjes’.  De combi van je zware buik, de blaas in de verdrukking en slecht slapen kan ervoor zorgen dat je supermoe bent. Dus lekkere dutjes overdag doen.

7: Nesteldrang

Naast het moe zijn. Ervaart bijna elke vrouw dit wel in meerdere of mindere mate. Nesteldrang. Ik weet zelf nog dat ik nogal extreem in was bij mijn 1ste zwangerschap. Ik heb zelfs met een doekje om een satéprikker, alle randjes van de stopcontacten in huis schoongemaakt.

8: Je verliest je slijmprop

De slijmprop is tegen infectiegevaar. Naast de vliezen en je baarmoedermond een extra bescherming. Het kan zijn dat wanneer jij je slijmprop verliest de bevalling gaat beginnen. Maar in de meeste gevallen zegt het helemaal niets. Je hoeft hem trouwens niet altijd te verliezen voor je bevalling start. Ik heb dat ding alle 3 de keren niet gezien ;). 

9: je ligt s nachts uren wakker

En als je dat niet ligt moet je eruit om te plassen. Het bakerpraatje is dat jouw lichaam je alvast voorbereid op de slapeloze nachten die gaan komen wanneer je baby er is. Maar in feite komt het doordat je niet zo makkelijk beweegt met een zwangere buik, de meeste vrouwen last van hun bekken hebben. Dus omdraaien gebeurt niet in je slaap. Je moet er écht actief wakker voor zijn

10: voorweeën

Voorweeën ofwel een Braxton Hicks contractie. Is een samentrekking van je baarmoeder. In tegenstelling tot (echte) weeën zijn voorweeën vaak onregelmatig, duren korter dan 1 minuut. En gaan weg wanneer jij ontspant door middel van bijvoorbeeld een warme douche.  Ze ontstaan vaak (net als echte weeën) ’s nachts. Dit kan een langere periode duren. En ook verschillend zijn per nacht.  

Gratis masterclass bevalhoudingen

Wil je meer informatie over de bevaling. Ik geef aanstaande donderdag  een gratis online masterclass. Ruglig is vaak niet de beste optie. Ik vertel je precies waarom , en wat dan wel je opties zijn.

26 november | 19:30


Ik doe mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *