7 tips voor sneller herstel na een keizersnede

7 tips voor sneller herstel na keizersnede!

Een keizersnede is een grote operatie. Alhoewel er meestal weinig complicaties tijdens de operatie zijn. Is het herstel vaak niet optimaal. ik ga je 7 tips geven voor sneller herstel na keizersnede.

Er zijn gelukkig verschillende manieren waarop jij het herstel kan ondersteunen en versnellen. Hieronder deel ik mijn tips die bij veel vrouwen erg goed werken!

1|Neem voldoende rust

Rust is super belangrijk. Maar zie dat maar eens voor mekaar te krijgen met een baby die om de drie uur voeding wil en misschien heb je ook nog oudere kinderen. Mijn ervaring is dat rust in de kraamweek vaak nog wel lukt. Maar dat het lastiger wordt in de periode hierna. 

Weet dat liggen het enige echte rusten is voor je lijf. Dit betekend natuurlijk niet dat je automatisch de hele dag moet gaan liggen. Maar probeer elke keer wanneer je baby slaapt minimaal een kwartier te liggen. Dit mag ook op de bank zijn. 

Rust helpt je lichaam in het herstel en het verminderen van de pijn en stress.

2| Gebruik pijnmedicatie op de juiste manier

Pijn hoort bij het herstel. Maar teveel pijn zorgt ervoor dat het sneller herstellen na een keizersnede niet lukt. In tegendeel het zal jouw herstel proces zelfs vertragen. 

Er zijn voldoende medicatie mogelijkheden, ook wanneer je borstvoeding geeft. Let erop dat je de medicijnen op tijd inneemt. Zodat er een ‘spiegel’ actief blijft. 

Wanneer het beter gaat, bouw deze dan rustig af. En stop niet in één keer met alle medicijnen. 

3| Let op je voeding

Goede voeding is essentieel voor een sneller herstel na een keizersnede. Dat begint met voldoende te drinken. Lauwe dranken zijn over het algemeen beter dan koud water. Net als warm eten in plaats van koud. 

Dus ook een warm ontbijt. Havermout maar bijvoorbeeld ook warm ei op een brood. Maar denk ook aan ontstekingsremmende voeding. Zoals avocado, vette vis, appels en gember. Zorg dat je een aantal basis maaltijden heb liggen. Zodat wanneer je niet toekomt aan een voedzame maaltijd, je toch even iets snel kan pakken wat je lichaam voedt in plaats van vult. Zoals een bananenbrood of een handvol noten. 

Denk vooral in dit stadium niet aan afvallen of weer back in shape komen. Dat zijn zorgen voor later 😉 

4 |Doe ademhalingsoefeningen

Door de wond en de drukte met een pasgeboren baby zie ik veel vrouwen met een verstoorde ademhaling. Wat op zichzelf al klachten kan geven. En al helemaal niet mee werkt aan een sneller herstel na keizersnede. Je kunt starten met een simpele ademhalingstechniek. Ga liggen, leg je handen op je onderbuik. En zorg ervoor dat je een rustige buikademhaling toepast. 

Dit zorgt ervoor dat je lijf tot rust komt en ook wordt je litteken gelijk van binnenuit soepeler gemaakt door dat je buik rustig heen en weer beweegt. Wil je meer ademhalingstechnieken? Dan kan je deze hier vinden. 

5| Beweeg voorzichtig

Beweging is heel belangrijk in je herstel. Maar forceer niets. Luister naar je lichaam. Begin met lichte oefeningen, zoals wandelen, en bouw dit geleidelijk uit.  Ga de eerste week na je keizersnede sowieso niet buiten wandelen. En begin vervolgens aan een meter of 200. Dit om je een richtlijn te geven. Want ik heb regelmatig vrouwen in mijn praktijk die pas kort geleden bevallen zijn en hun lijf fors overbelasten! Rustig aan is dus ook echt rustig aan. 

Wil je meer weten over de opbouw naar alles weer doen in huis, werk en eventueel opbouw naar sport. Stuur mij dan even een berichtje. Ik help je graag verder. 

6| Houd het litteken schoon en droog

In het begin is water langs je litteken laten stromen en daarna droog föhnen voldoende. Wanneer je litteken dicht is en niet ontstoken kan je ervoor kiezen om deze met een milde zeep te wassen. En vervolgens goed droog te deppen met een zachte handdoek. 

Gebruik in het begin geen scrubs, crèmes of lotions in het gebied van het litteken. Over de specifieke wondverzorging kan je hier meer lezen. Hier geef ik je gelijk een aantal tips hoe te starten met het masseren van jouw litteken.

7| zoek hulp voor een sneller herstel na keizersnede!

Het herstel na een keizersnede kan pittig zijn. Zowel fysiek als mentaal. Zoek daarom hulp bij je man, familie en vrienden. Vraag gerust of ze je willen helpen. Vaak zal je zien dat mensen dit ook graag voor je doen! Schaam je hier niet voor. Denk hierbij niet te groot of alleen maar aan de ‘to do lijst’, laat je moeder of vriendin even een rondje lopen met je baby, zodat jij even rustig kan douchen. Dat zorgt bij jou voor ontspanning en dat zorgt zeker voor een sneller herstel na keizersnede. 

Belangrijk om te beseffen is dat je een hele grote buikoperatie hebt gehad. In veel gevallen zelfs totaal onverwacht. Geef jezelf de tijd voor herstel zowel fysiek als mentaal. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig bij mij