Bang voor bevallen, dit is wat jij kan doen!

Bang voor bevallen? Dit is wat je kan doen!

Iedereen kijkt met enige onzekerheid naar de bevalling. Maar wanneer je écht bang voor bevallen bent, dan is het belangrijk om hier tijdens je zwangerschap wat mee te doen. Ontspanning en vertrouwen in je lijf zijn essentieel tijdens de bevalling. De kans dat jij zo goed mogelijk ontspant is nihil wanneer je te bang bent. Dus steek niet je kop in het zand zoals de struisvogel. Maar ga er mee aan de slag. Lees snel verder want ook jij kan vol vertrouwen bevallen!

Veel voorkomende redenen voor angst om te bevallen

Pijn

Veel vrouwen zijn bang voor de pijn. Je vindt van jezelf dat je niet goed tegen pijn kan of je hebt negatieve verhalen gehoord over de pijn die weeën doen. Het klopt dat weeën pijn doen maar je lichaam is hier voor gemaakt.

Uitscheuren

Ook het uitscheuren wordt vaak veelvuldig besproken. En komt eerlijk gezegd ook vaak voor, echter wel in verschillende gradaties. Maar je kan je bekkenbodem voorbereiden en zo de kans op uitscheuren verkleinen

Verlies van controle

Heb jij graag de touwtjes in handen en regel je graag je zaken van te voren? Een bevalling is het ultieme loslaten. Je lijf weet namelijk wat het moet doen. Maar je hoofd moet hier wel de ruimte voor geven.

Ik kan dit niet

Er kan ergens wat knagen dat jij het niet kan. Wat als je niet tegen de pijn kan, niet genoeg doorzettingsvermogen hebt of sommige dingen, complicaties die zelden voorkomen, juist jou zullen overkomen.

7 tips wanneer jij bang voor bevallen bent

Wanneer jij bang voor bevallen bent heb ik 7 tips voor jou. Zodat jij vol vertrouwen de bevalling ingaat. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat wanneer jij met meer vertrouwen erin gaat. De bevalling soepeler verloopt.

Tip 1 | Maak een geboorteplan

De meningen zijn hier erg over verdeeld en wanneer je ‘geboorteplan’ googelt zal je vaak lezen   ‘geboorteplan kon gelijk in de prullenbak’ maar bedenk dat een geboorteplan een wensenlijst is en geen script. Het voordeel is dat het opstellen van een geboorteplan je ‘dwingt’ om over bepaalde zaken na te denken. Dat is goed want zo kom je minder snel voor verrassingen te staan tijdens je bevalling.

En het allergrootste voordeel is dit! Jouw verloskundige kent jou super goed, en zij weet dus hoe zij jou het beste kan helpen. Maar (schrik niet) 58% van de bevallingen wordt medische, dat wil zeggen dat een klinisch verloskundige of gynaecoloog, die jou nog nooit gezien heeft jou tijdens je bevalling zal begeleiden. Wel zo handig wanneer je een helder geboorteplan hebt.

Tip 2 | Maak een plan B

Als er al iets vaststaat tijdens een bevalling is dat het vaak anders loopt dan verwacht. Bedenk dus ook hoe je met veranderingen om kan gaan.

Maark een plan B. Neem bijvoorbeeld dit voorbeeld. Stel je hebt alles ingezet om thuis te bevallen. Maar bij het breken van de vliezen blijkt dat jouw baby in het vruchtwater heeft gepoept. Dit is een indicatie om in het ziekenhuis te bevallen. Poef in 1 klap jouw scenario weg. Bedenk wat jullie kunnen doen om de ziekenhuiskamer toch wat huiselijker te maken. Dat kan vaak vrij simpel met een aanpassing in licht of bijvoorbeeld een diffuser met je favoriete geur.

Nu kan je natuurlijk niet voor alle mogelijke scenario’s een plan B gaan bedenken. Maar overweeg dit wel voor de meest voorkomende.

Tip 3 |Inventariseer waarom je bang voor bevallen bent

Wanneer je bang voor bevallen bent dan is daar vaak een reden voor. Stap 1 is er achter te komen waarom je bang bent. Hiervoor kan je het volgende doen. Pak een vel papier, kookwekker en pen. Zet de wekker op 10 minuten en schrijf alles wat in je opkomt wanneer je aan de bevalling denkt. Dit mag alles zijn, positief, negatief, vragen waar je nog mee zit.  Wanneer je dit gedaan hebt kan je de woorden eruit halen die te maken hebben met het bang zijn. Nu je dit weet kan je er wat mee gaan doen. Onder andere het volgende punt.

Tip 4 |Bespreek het

Bespreek je zorgen of angsten met je partner en je verloskundige. De verloskundige is de vrouw van de fysiologische bevalling. En kan jou zo goed helpen met je zorgen. Jouw partner kent jou het beste en weet vaak intuïtief al hoe hij jou hierin kan begeleiden.

Tip 5 | Activeer je reptielenbrein

Angst is een primaire reactie. Deze reactie kan je een soort van her programmeren maar daar moet je wel wat voor doen. Wanneer je de inventarisatie opdracht hebt gedaan kan je van je angsten een kort positief tegen zinnetje maken. Een voorbeeld je angst is ‘ik kan het niet’ de positieve tegenzin ‘ik kan dit’. Wanneer je dit op een post-it schrijft en deze in bijvoorbeeld je badkamer of keuken hangt. Zal je dit meerder keren per dag tegenkomen en zien. Zo prent je als het ware de nieuwe gedachten in je brein . 

Tip 6 | Doula

Wanneer je niet gewoon bang bent maar echt super angstig voor de bevalling bent. Overweeg dan een doula. Een doula is continue bij je bevalling vanaf het moment dat jij het wil. Zij zal niet jouw zijde verlaten en jullie beide ondersteunen tijdens de gehele bevalling. Met de meeste doula’s heb je tijdens je zwangerschap meerdere gesprekken om er zo achter te komen wat jullie graag willen. Ook na de bevalling zal ze vaak een keer langskomen om de bevalling na te bespreken. De kosten voor een doula liggen tussen de 1000 en 1500 euro, het kan zijn dat je zorgverzekering hiervan een deel vergoed. 

Tip 7 | Bereid je voor

Het is wetenschappelijk bewezen. Wanneer vrouwen zich voorbereiden op de bevalling dropt het percentage met een negatieve bevalervaring enorm! Want vaak zijn het niet de mogelijke complicaties waardoor er een negatieve bevalervaring ontstaat maar doordat de communicatie met de zorgverleners niet goed ging. Wanneer jullie voorbereid zijn kan je beter in gesprek gaan. Ook zal je niet zo snel uit het veld geslagen zijn wanneer je voor keuzes komt te staan. Samen vol vertrouwen je bevalling ingaan, kan je makkelijk bereiken. Ik geef een  (online) zwangerschapscursus en een bevalcursus in 1 dag. Deze is nuchter, praktisch en zodat jullie er klaar voor zijn. Je kan er hier meer over lezen. 

You can do this!

Ik hoop dat deze tips je helpen om vol vertrouwen te bevallen. Jullie kunnen dit! Heb je vragen dan kan je mij altijd een berichtje sturen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig bij mij