Begint mijn bevalling? | Mama Gezond & Fit

Begint mijn bevalling

Begint mijn bevalling of is het vals alarm? Gefeliciteerd met je zwangerschap, een bijzondere periode. Maar ook een periode die gaat eindigen met een bevalling en de geboorte van je baby.

Wanneer de eerste paar spannende weken voorbij zijn, ga jij je misschien rustig aan verdiepen in de wat er komen gaat.  Ik ga je hier uitleggen wat tekenen kunnen zijn dat de bevalling begint.

Harde buiken: voorteken van de bevalling?

Ik heb getwijfeld  om dit kopje erin te zetten, het heeft namelijk niet te maken met het mogelijke begin van de bevalling. Maar omdat ik merk dat veel vrouwen dit wel denken, leg ik voor de volledigheid wel hier uit wat een harde buik is.

Het hebben van harde buiken is normaal en komt zelfs veel voor tijdens de zwangerschap. Een harde buik is een samentrekking van de banden in je buik, een harde buik doet geen pijn! Het is een gevoel ‘alsof er een voetbal in je buik zit’. Veel vrouwen denken dat bij een harde buik de gehele buik gespannen moet aanvoelen, dit is echter niet zo. Een harde buik kan ook op een klein stuk van je buik zijn.

Wanneer harde buiken met meer regelmaat komen en veel vaker dan voorheen, overleg dan even met je verloskundige. Het heeft geen spoed want in de meeste gevallen is het onschuldig, maar het kan een teken van je lichaam zijn dat je lichaam niet helemaal happy is. Vaak is het advies dan ook rust nemen van werk of privé activiteiten waarna de harde buiken vanzelf weer minderen.

Een warme douche of bad nemen zorgt vaak weer voor vermindering van de spanning Op deze manier kan je op het eind van je zwangerschap ook goed onderscheiden of het harde buiken zijn of weeën. Een harde buik zal verdwijnen bij een douche of bad, een wee niet. Harde buiken bezeren of beschadigen je kind niet, het voelt voor de baby aan als een soort knuffelen.

Indalen van de baby

Aan het eind van je zwangerschap zal je baby waarschijnlijk in gaan dalen. Je verloskundige zal dit checken en vertellen wanneer dit gebeurd is. Het indalen van je baby  is het zakken van het hoofdje (of de billen bij een stuitligging) in de uitgang. Dit kan een vervelende druk geven, waardoor je een soort menstruatieachtige pijn kan ervaren.

Vaak geeft het vrouwen die bekkenklachten hebben juist pijnvermindering omdat de ligging van je baby nu het bekken als het ware fixeert. Mocht je verloskundige hier niets over gezegd hebben en je bent rond de 36 weken zwanger, vraag hier dan naar. Als je baby niet is ingedaald dien je namelijk anders te handelen wanneer je vliezen breken dan wanneer je baby wel is ingedaald. Ik zal later n een later blog bespreken hoe je moet handelen wanneer je baby niet is ingedaald maar je vliezen wel gebroken zijn.

Door de druk van het kindje op de bekkenbodem komt het hormoon oxytocine vrij, dit hormoon zorgt, wanneer er voldoende hoeveelheid aanwezig is in je lichaam, voor weeën activiteit. Het indalen van je kindje is dus een mooie stap in de richting van de bevalling. Maar hoeft niet te betekenen dat je baby binnen nu en een x aantal dagen komt.

Voorweeën, begint mijn bevalling of niet?

Voorweeën worden ook wel oefenweeën genoemd. Je moet ze soms zelfs echt wegpuffen zo heftig kunnen ze zijn. De ene vrouw heeft ze wel, de ander niet. Vaak ontstaan ze, net zoals de ‘gewone’ weeën, in de nacht. Dit is erg vervelend als je dit een paar nachten achter elkaar hebt, want je ligt er wakker van, het levert je slaaptekort op, waardoor je erg vermoeid kan raken. Je ligt dan bijvoorbeeld een paar uur wakker met weeën, valt uiteindelijk in slaap om vervolgens wakker te worden met een rustige buik. Er is helaas weinig tegen te doen.

Een positieve mindset is alles, want bedenk dat de voorweeën wel degelijk wat doen. Het komt erg vaak voor dat deze voorweeën toch al een stuk ontsluiting geven en dat is mooi meegenomen! Hoe vaak hoor je niet over vrouwen die aan het eind van hun zwangerschap bij een controle te horen krijgen dat ze al 2 of 3 cm ontsluiting hebben. Dit komt vooral veel voor bij vrouwen die al vaker bevallen zijn. Wanneer het je eerste kindje is, dan is de baarmoeder vaak al voor een deel verstreken. Wat verstrijken precies is, daar kom ik later op terug in het gedeelte van de ontsluiting. Maar nogmaals: voorweeën hebben wel degelijk een functie!

Geen tekenen?

Het kan heel goed zijn dat je niets van bovenstaande dingen merkt. Bij mijn eerste bevalling heb ik bijvoorbeeld geen harde buiken gehad, geen voorweeën en pas in de laatste week van mijn zwangerschap (geboren 40+5) had ik wat menstruatieachtige pijn, maar mijn baby was al eerder ingedaald.

Van veel andere vrouwen hoor ik dat ze al weken oefenweeën hadden, andere hadden vrij vroeg in de zwangerschap al harde buiken. Zo zie je maar, elke vrouw is anders, elke zwangerschap is anders en elke bevalling is anders.

Ontspanning ook tijdens de zwangerschap.

Met meer ontspanning je bevalling in sta je al 1 -0 voor. Kijk eens naar onze zoutlampen. Deze geven een prachtig ontspannen licht en relaxte sfeer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *