Geslachtsbepalende echo, jongen of meisje?

Geslachtsbepalende echo, vanaf wanneer?

Yes je bent het eerste trimester door. Natuurlijk is de gezondheid van jullie spruit het allerbelangrijkste. Maar je kan ook niet wachten tot je het geslacht van jullie baby weet. Lees hier alles over de geslachtsbepalende echo.

Het geslacht van je baby wordt bepaald op het moment van conceptie. De zaadcel van de man is bepalend voor het geslacht. Aangezien de eicel altijd een X chromosoom heeft. Wanneer de zaadcel een Y-chromosoom heeft dan wordt het een jongen, bij een X-chromosoom een meisje. Tot ongeveer 9 á 10 weken zien de geslachtsdelen er hetzelfde uit. Vanaf 9 weken beginnen de genitaliën zich te ontwikkelen vanuit de genitale tuberkel. Deze ontwikkeld zich tot penis of clitoris. De genitale tuberkel heeft tot ongeveer 14 weken dezelfde grootte bij jongens en meisjes. Daarna begint de penis te strekken. 

 

Geslachtsbepalende echo met 13 weken

13 weken is vroeg. En de meeste echopraktijken bieden daarom ook pas een geslachtsbepaling echo aan vanaf 14 weken.  Wanneer er toch een echo met 13 weken wordt gedaan dan kan de echoscopiste kijken naar de hoek van de genitale tuberkel. Dit wordt ook wel de NUB theorie genoemd. Vanaf ongeveer 12 weken begint de hoek bij jongens omhoog te gaan en bij meisjes blijft deze gelijk of wordt kleiner. 

In een kleine studie werd na 12 weken  in 98% van de geslachtsbepalende echo het geslacht goed gezien. Het is op dit punt van de zwangerschap nauwkeuriger om gebruik te maken van deze hoekmeting in plaats van te bekijken of er testikels of schaamlippen zichtbaar zijn. Een vervolgonderzoek bevestigd deze bevinding. Er wordt zelfs een 100% accuraat bij 13 weken gevonden.

Echo met 14 weken

Een Australisch onderzoek laat zien dat vanaf 14 weken 100% het geslacht goed bepaald werd door middel van een echo. Deze studie geeft aan dat er tussen de 11 en 14 weken 75% goed werd ingedeeld. Vaak worden jongens onterecht als meisje gezien. De ervaring van de echografist is hier wel van groot belang. En natuurlijk moet je baby er ook goed voorliggen. In Nederland wordt bij de meeste echo bureaus een echo vanaf 14 weken aangeboden. In de meeste gevallen krijg je, wanneer de kleine er niet goed voor licht, een gratis geslachtsbepalende echo verder in je zwangerschap.

Geslachtsbepaling via echo wanneer?

Ik kan mij voorstellen dat je door alle cijfers het niet zo goed weet. Want het blijft een feit dat hoe verder je in de zwangerschap bent het makkelijker wordt om het geslacht te bepalen. Alles wordt nu eenmaal groter! Maar aan de andere kant wil je het natuurlijk ook zo snel mogelijk weten! Bij twijfel kan je altijd overleggen met je verloskundige of met het echobureau. 

Volle blaas echo

Een volle blaas tijdens een geslachtsbepalende echo is belangrijk. Dit zorgt ervoor dat de baarmoeder omhoog geduwd wordt. Je krijgt een volle blaas door 1 uur van te voren 3 glazen water te drinken. Het gewicht van de moeder kan ook invloed hebben op de echobeelden. Hoe meer lichaamsweefsel de ultrasone golven moeten doorkruisen, hoe meer schaduw er ontstaat wat het beeld vager maakt. Dan kan er besloten worden om een echo inwendig te doen. Maar daarvoor is een lege blaas juist weer beter. 

Je weet het geslacht, feestje?

Jullie weten inmiddels of je een meisje of jongen krijgt! Hoe ga je dit vertellen? Wil je een Gender Reveal houden of gewoon wat leuke foto’s schieten met een rook- of confettikanon? Een taart met blauwe of roze vulling aansnijden? Er zijn veel opties! Ik ben benieuwd wat jullie kiezen.

Meer info?

Wekelijks schrijf ik nieuwe blogs. Je kan informatie verwachten over je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Alles met een wetenschappelijk tintje wanneer dit mogelijk is! Schrijf je hieronder in en ontvang deze gratis en vrijblijvend. Je kan je op elk gewenst moment hiervoor uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig bij mij