Hoe voelt een wee? Je leest het hier!

Hoe voelt een wee?

Een van de meest gestelde vragen is ‘hoe voelt een wee’. Vervolgens komt ook vast één van deze vragen bij je op. Hoe weet ik dan of het een wee is, en niet een harde buik. Kan het ook bandenpijn zijn?  Of gewoon buikpijn?

Vraag jij jezelf ook af hoe een wee voelt?  Vast! Je kan van te voren nooit helemaal bedenken hoe een wee voelt. Maar overduidelijk is wel zodra je je eerste wee hebt. Dat je weet (in de meeste gevallen) dat het een wee is! Ik weet nog dat ik voor het eerst een wee voelde, en ik wist het gelijk!

Wat is een wee?

Een wee is een contractie (aanspanning) van je baarmoeder. Dit is een enorme spier. Je hebt weeën activiteit nodig om tot volledige ontsluiting te komen en je hebt weeën die je helpen tijdens de uitdrijvingsfase.

In onderstaande video kan je zien hoe je baarmoeder aanspant tijdens de verschillende weeën.  Daarbij leg ik uit welke soorten weeën er zijn: ontsluiting- en perweeën. 

Harde buiken

Ook wel Braxton Hicks genoemd zijn een samentrekking van de spieren van de baarmoeder. Je buik voelt strak en hard aan. Een misvatting is dat je hele buik gespannen en hard moet zijn, je kan ook een harde buik hebben in een stuk van je buik. Harde buiken worden ook wel omschreven als een voetbal in je buik.
De spieren van de baarmoeder trekken samen en zo leren ze met elkaar communiceren, zodat wanneer de bevalling begint dit goed gaat. Een harde buik, voelt ongemakkelijk, maar is niet pijnlijk. Neem altijd contact op met je verloskundige wanneer je plotseling veel meer harde buiken hebt of wanneer deze pijnlijk zijn en je nog niet uitgerekend bent.

Indalingsweeën

Dit kan je voelen wanneer de baby indaalt. Deze weeën zorgen ervoor dat je baby mooi met zijn koppie naar beneden gaat. En vast komt te liggen in je bekken.  Deze vinden vaak plaats van week 32 tot week 38. Je hoeft deze niet te voelen! Dus ook wanneer je niets hebt gevoeld kan het prima zijn dat je baby wel is ingedaald.

Ontsluitingsweeën

Deze zorgen voor ontsluiting. Onstluiting is het openen van de baarmoedermond tot 10 centimeter. Deze diameter heb je nodig om je baby geboren te laten worden. Ontsluingsweeën zijn over het algemeen pijnlijk. Hier zie je een filmpje van Dennis en Valerio die weeën krijgen. Let wel op. Bij jou zal de natuurlijke pijnbestrijding (aanmaak van endorfines) vele malen hoger zijn. En je hele mindsett zal anders zijn omdat je baby geboren gaat worden. Dennis en Valerio hebben dat doel niet tijdens dit expiriment, waardoor de pijn heftiger ervaren wordt. 

Persweeën

Persweeën helpen je bij de uitdrijvingsfase. En zijn daadwerkelijk anders dan de ontsluitingsweeën. Bij de ontsluiting zijn de weeën gericht op het openen van de baarmoedermond. Bij de uitdrijving hebben ze een stuwende functie. Vaak zijn deze weeën zelf minder pijnlijk. De persfase is de ‘actie’ fase, wat vaak goed bij ons, als Nederlands vrouw, past! In dit blog vertel ik je wat er gebeurt tijdens de persfase.

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de bevalling. De verschillende fases en bijvoorbeeld welke houdingen je het best aan kan nemen. Kijk dan eens hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig bij mij