Keizersnede herstel | Mama Gezond & Fit

Keizersnede herstel

Vaginaal bevallen is misschien wel de meest natuurlijke manier om een baby ter wereld te brengen, maar 16% van de vrouwen in Nederland bevalt door middel van een keizersnede. Over het keizersnede herstel is weinig te vinden.  Hoewel het een grote operatie is die tijd nodig heeft om van te herstellen, is het ook belangrijk om te beseffen dat een keizersnede, in jouw situatie de veiligste optie was voor de gezondheid van jouw als moeder en van jullie baby. In deze blog zal ik je meenemen in het herstelproces na een keizersnede en wat je kunt verwachten.

Wat is een keizersnede?

 Een keizersnede is een operatie waarbij de baby via een incisie in de buik van de moeder wordt geboren. 16% van de vrouwen bevalt door middel van een keizersnede. Waarvan 8% gepland (primaire keizersnede). De meeste oorzaken hiervan zijn een eerdere keizersnede, stuit- of dwarsligging Of een placenta praevia (dat wil zeggen dat de placenta voor je bekkenuitgang ligt). 8% is niet gepland (secundaire keizersnede)  en soms met spoed. Vaak heb je dan al een flink deel van de bevalling met weeën erop zitten.

Hoe lang duurt een keizersnede?

De keizersnede zelf duurt niet lang. Vaak rond de 45 minuten. Dit kan variëren. Meestal is binnen 15 minuten de baby geboren. Hier is een mooi filmpje van ziekenhuis Twente. Je ziet hier een gentle sectio. Kijk vooral hoe het scherm tussen jou en je buik neergelaten wordt. Zodat jullie je baby geboren kunnen zien worden. Tegenwoordig is er bij een gentle sectio veel mogelijk, als de situatie het toelaat. Kan je er zelfs voor kiezen om in een aantal ziekenhuizen de baby zelf aan te pakken uit je buik. De mother assisted keizersnede.

Direct na de keizersnede

Na de operatie wordt je naar de herstelkamer gebracht, waar je ongeveer twee uur moet blijven om te herstellen van de verdoving. Je kunt je misselijk of duizelig voelen en het kan enige tijd duren voordat je de sensatie in je benen terugkrijgt. Blijf vooral in je bed liggen en forceer niets. 

Vervolgens word je naar je kamer gebracht waar je de komende dagen zult blijven. Meestal blijft het infuus zitten om  vloeistoffen en medicijnen toe te dienen en je zult waarschijnlijk een katheter hebben om urine af te voeren. Je kunt ook een lage bloeddruk hebben en je kan misschien wat pijn voelen. Wees niet bang om de verpleegkundige te vragen om pijnmedicatie indien nodig.

Het is normaal om na de operatie wat zwelling te hebben en je kunt ook last hebben van gas en een opgeblazen gevoel. Dit komt door de lucht die tijdens de operatie in de buik wordt geblazen om de arts te helpen de incisie te maken. Je kunt ook wat bloedingen hebben, maar dit zou na een paar dagen moeten verminderen

Steken in wond na operatie

De eerste dagen zal je wond veel pijn doen. Vaak krijg je in het begin morfine, maar zodra je uit het ziekenhuis vertrekt zal je het met paracetamol moeten doen. Meestal gaat het na 2 weken echt stukken beter. Verzorg je wond de eerste weken goed. 

Beweging essentieel voor keizersnede herstel

Na een keizersnede is het belangrijk om binnen 24 uur na de operatie te beginnen met lopen. Dit kan in het begin moeilijk en pijnlijk zijn, maar het is belangrijk om te helpen bij het herstel. Begin langzaam en bouw het geleidelijk op. Het kan ook helpen om een kussen of een deken tegen je wond te houden ter ondersteuning.

Het is ook belangrijk om je ademhalingsoefeningen te doen om longontsteking te voorkomen. Adem diep in en adem langzaam uit. Dit helpt ook om de doorbloeding te verbeteren en helpt bij de genezing.  Er zijn nog veel meer ademhalingsoefeningen die je in de eerste weken kan doen. 

Keizersnede herstel thuis

Over het algemeen mag je na twee tot vier dagen naar huis na een keizersnede, afhankelijk van hoe goed je herstelt en of er complicaties zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat het herstelproces na een keizersnede waarschijnlijker langzamer zal verlopen dan na de meeste vaginale bevalling. Je moet jezelf voldoende tijd geven om te herstellen en niet te veel te doen.

Thuis is het verstandig om een goed evenwicht vinden tussen rust en activiteit. Probeer elke dag te bewegen, maar overdrijf het niet. Vermijd zware activiteiten en tillen van zware voorwerpen, vooral in de eerste paar weken na de operatie.

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat je inspannende taken uitvoert, zoals stofzuigen of afwassen. Besteedt het huishouden uit. 

Vaak zie ik dat dit in de eerste week goed gaat, de kraamzorg is er, en de pijn is nog fors aanwezig waardoor je echt wel geremd wordt in je doen en laten.

Maar naarmate het iets beter gaat zie ik veel vrouwen in de valkuil stappen om toch wat te doen. Probeer dit echt niet te doen. Hoe meer rust je nu pakt, des te beter je zal keizersnede herstel zal gaan. Laat je man, (schoon)moeder of zus dit doen wanneer de kraamzorg er niet meer is  Het is beter om je vrienden en familie om hulp te vragen.

Het is normaal om pijn en ongemak te voelen na een keizersnede, maar als de pijn te hevig wordt of als je koorts krijgt, neem dan contact op met je arts. Dit kan een teken zijn van een infectie.

Wanneer in bad na hechtingen

Ook na een keizersnede mag je pas in bad wanneer het vaginaal bloedverlies is gestopt. Want bloedverlies na keizersnede is hetzelfde als wanneer je vaginaal bevallen. Dit duurt gemiddeld zo’n zes weken. Voor de wond zelf mag je in bad nadat deze droog en dicht is, dit is meestal eerder dan de zes weken van hierboven. In de meeste gevallen zal je vaginale bloedverlies hier dus bepalend in zijn.

Het litteken na een keizersnede

Het litteken na een keizersnede is meestal ongeveer 10 tot 15 centimeter lang en loopt horizontaal over de onderbuik. Het is normaal dat het litteken er in het begin rood en gezwollen uitziet. Na verloop van tijd zal het litteken genezen en zal het minder opvallend worden.

 

Om de genezing te bevorderen, moet je het litteken schoon en droog houden. Vermijd het gebruik van zeep op het littekengebied en dep het zachtjes droog met een schone handdoek. Je kunt ook overwegen om siliconengel op het litteken te gebruiken om de genezing te versnellen.

 

Het kan enige tijd duren voordat het litteken volledig genezen is en je mag geen strakke kleding dragen die over het litteken schuurt. Het is ook belangrijk om zware fysieke activiteiten te vermijden totdat het litteken volledig is genezen.

Verkleving na keizersnede symptomen

Je litteken kan goed herstellen, maar er is vaak enige tot zeer ernstige vorm van verklevingen van het litteken. Verklevingen zijn bindweefselstrengen om je organen en tussen de verschillende lagen die tijdens de keizersnede zijn doorgesneden. Zelfs wanneer je litteken er mooi en dun uitziet aan de buitenkant, kan je verklevingen meer in de diepte hebben. Wanneer je klachten hiervan hebt, kunnen dat vage klachten zijn.  Klachten als gevolg van een verkleving na keizersnede kunnen zijn.

  • Bekkenpijn
  • rugpijn
  • Pijn tijdens het vrijen
  • Onverklaarbare buikpijn
  • Pijn van het litteken
  • Verminderd tot onvruchtbaarheid
  • Opgeblazen gevoel
  • Meer bloedverlies of meer pijn tijdens de menstruatie

Niche baarmoeder

Bij ruim 50% van de vrouwen ontstaat er na de keizersnede een niche. Een niche is een holte die ontstaan is doordat het littekenweefsel wat is gaan wijken. Het verschilt per vrouw hoe groot deze is. En of er klachten van zijn of niet.

In het Amsterdam UMC wordt onderzoek gedaan naar het effect van hersteloperaties van grote niches bij vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden. Je kan hier meer lezen wat een niche precies is en hoe bekeken kan worden of jij een niche hebt? 

Keizersnede herstel

Een keizersnede kan emotioneel en fysiek uitdagend zijn, vooral als het niet gepland was. Het is normaal om gevoelens van verdriet, angst of teleurstelling te ervaren. Het is belangrijk om hierover te praten met je partner, familie en vrienden, of met een professionele hulpverlener als je dit nodig hebt. Steun en begrip van anderen kunnen je helpen om door deze uitdagende tijd heen te komen.

Heb je vragen over je fysieke herstel of over je litteken, Dan kan je mij altijd een bericht sturen. Ik help je graag verder. 

.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig bij mij