keizersnede litteken, tips voor herstel!

Keizersnede litteken

Je hebt een keizersede gehad en hebt nu een keizersnede litteken. En niet zomaar één. Want bij een keizersnede wordt er door 7 lagen heen gesneden! Meestal is het keizersnede litteken horizontaal in je bikinilijn, bij een klein percentage is deze verticaal. Er is een ontzettend groot gat in de verzorging van  keizersnede littekens. Want de gynaecoloog vindt het prima gaan wanneer het litteken goed geheeld en niet ontstoken is. Maar dan ben je er nog niet. Denk maar aan de traumachirurg die een verbrijzelde enkel weer in elkaar zet met schroeven en platen. Het gewricht zit weer in elkaar, dus de chirurg is tevreden. Maar kan je er al op lopen, nee. Er is verder herstel nodig. Zo geldt dit ook na een keizersnede

Welke lagen gaan ze door?

Tijdens de keizersnede  wordt er door 7 lagen heen gegaan. In dit filmpje kan je dit heel mooi zien.

 • De huid
 • vetlaag
 • bindweefsel
 • buikspieren
 • peritoneum
 • (blaas wordt aan de kant gelegd)
 • baarmoeder
 • vliezen

Veel mensen denken dat de buikspieren doorgesneden worden, maar dit is niet zo. Het weefsel wat tussen de buikspieren zit wel. De blaas wordt tijdens de keizersnede een klein stukje naar beneden geschoven.

Verzorging van jou keizersnede litteken

 • Houd de eerste paar dagen schoon verband over de wond en draag hoog katoenen ondergoed
 • Douche dagelijks en laat warm water over je wond stromen. Wrijf niet over de wond
 • Gebruik een föhn op de koele en lage stand en laat je wond zoveel mogelijk aan de lucht drogen. Doe dit de eerste twee weken en als je wond weer open is gegaan
 • Zorg voor rust. En vermijd activiteiten die aan de wond ‘trekken’. Je voelt gelijk wanneer dit gebeurd. 
keizersnede wondzorg

Week 0 - 6 na de keizersnede

Tot de nacontrole bij de gynaecoloog kan je al zeker veel doen met je litteken. Het is niet aan te raden om je litteken zelf te masseren. Daar is het herstel te vroeg voor. Maar je kan wel beginnen met rustig je buik te masseren.  Begin net onder je ribben en ga met grote, rustige cirkels richting je litteken. Waar je spanning voelt, blijf je langer cirkels maken. 

Start met massage van jouw keizersnede litteken

Yes, je bent ‘goedgekeurd’ door de gynaecoloog. Wat wil zeggen is dat je wond dicht is en niet ontstoken.  Je kan nu verder gaan met het keizersnede litteken zelf masseren. Voor dat je hier mee begint is het goed om te weten dat het pijnlijk kan zijn. Het is normaal dat het gevoelig is, maar het mag niet te pijnlijk zijn! Twijfel je? Neem gerust contact met ons op. 

Begin ook nu eerst met het masseren van je buik. Zo kan je goed voelen waar de spanning begint. Begin weer net onder je ribben, werk zo naar je litteken toe. Masseer ook onder je litteken en er naast. Wanneer je dit gedaan hebt ga je verder met het masseren van je litteken.  Je blijft cirkels maken en gaat van links naar rechts, van boven naar beneden. Blijf ook hier langer masseren waar je een verharding voelt of wanneer het pijnlijker is. 

Wanneer dit goed gaat. Kan je met een diepere massage starten. Zet al je vingers op je litteken, en beweeg het hele litteken van links naar rechts. De tweede techniek is om al je vingers op je litteken te zetten en elke vinger afzonderlijke even op te tillen. Alsof je aan het piano spelen bent. 

De start met herstel van je keizersnede litteken

Dit is de start van het masseren van je litteken na een keizersnede. Er is natuurlijk nog veel meer informatie die ik met je kan delen! Daarom geef ik woensdag 20 april om 20 30 een gratis webinar. Geloof mij, dit wil je niet missen!

Gratis webinar

Herstellen na een keizersnede, zo doe je dat!

Woensdag 20 april | 20 30

Kun je niet? Meld je sowieso even aan, want dan sturen we je een uitnodiging voor de volgende keer.

Na inschrijving krijg je de inloggegevens voor het webinar toegestuurd. We gaan zorgvuldig om met je gegevens en zullen deze nooit aan derden verstrekken. Je kan je op elk gewenst moment uitschrijven.

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig bij mij