Kwalen na de bevallig: incontinentie | Mama Gezond & Fit

Misschien niet het leukste onderwerp maar wel een heel belangrijke! Ik heb zelf het geluk gehad dat ik tijdens en na mijn zwangerschap geen klachten van incontinentie heb gehad. Want stel jezelf eens deze vragen: Heb jij als je heel hard moet lachen dat je (een druppeltje) urine verliest? Durf jij met volle kracht op een trampoline te springen en dit een paar minuten vol te houden? Heb jij wel eens gehad dat je ontzettend aan de diarree was en de wc niet helemaal haalde?

Is je antwoord hierop: ‘Nee’? Fijn!

Is je antwoord hierop: ‘Ja’? Lees dan zeker verder, want hier kan je zeker wat aan doen!

Hoe vaak komt urineverlies na de bevalling voor?

 

Ik kom het in mijn fysiotherapiepraktijk vaak tegen, vrouwen met incontinentieklachten. Nu zie ik natuurlijk veel zwangere en (net bevallen) vrouwen, dus zou je kunnen zeggen dat het daardoor komt. Net zoals het voorbeeld: in de wachtkamer van de cardioloog zitten 10 mensen, waarvan 10 met hartklachten. Wanneer je willekeurig op straat 10 mensen eruit pikt zal dit getal veel lager liggen. Maar incontinentie komt echt vaak voor!

In de NHG standaard (Nederlands Huisarts Genootschap) wordt beschreven dat in de loop van een zwangerschap 33%(!) van de vrouwen incontinent wordt, gelukkig heeft meer dan de helft van deze vrouwen hier 6 maanden na de bevalling geen last meer van. De laatste jaren waren er ongeveer 170.000 vrouwen zwanger. Er zijn dus meer dan 56.000 in de eerste 6 maanden na de bevalling en iets minder dan de helft hiervan ook nog na 6 maanden postpartum! Dit zijn dus toch nog zo’n 25.000 vrouwen per jaar! Met deze cijfers kunnen we wel concluderen dat het een veel voorkomende klacht is.

Taboe

 

Hoewel het dus veel voorkomt vraag ik me af: hoe vaak hoor jij in je omgeving, van een andere mama, dat zij wel eens wat urine verliest? Ik gok weinig! Waar je na de bevalling vaak in geuren en kleuren met je vriendinnen deelt hoe het allemaal ging ‘dat bevallen’, is dit onderwerp in de taboesfeer blijven hangen. En omdat je misschien denkt: ‘het hoort er vast bij’ of ‘ik moet niet zeuren en het zal vanzelf wel over gaan’, houden we ons vaak stil en vragen we geen hulp.

Als je dan wel hulp zoekt, bijvoorbeeld door het woord ‘incontinentie’ in te tikken in een zoekmachine, dan gaan de eerste hits niet over wat het precies is of wat je eraan kan doen, maar zie je inleggers, broekjes etc. op je scherm verschijnen! Niet het probleem of de oorzaak wordt besproken, nee het ‘lapmiddel’ is het eerste dat je ziet! En deze hulpmiddelen worden echt niet alleen in het bejaardentehuis gebruikt…

Hoe ontstaat (stress)incontinentie?

 

Er zijn verschillende soorten incontinentie. Je kan alleen urine verliezen, of ontlasting. Of beiden. Bij vrouwen tijdens en na de zwangerschap komt stressincontinentie het meest voor. Dit heeft niet met gemoedstoestand ‘stress’ te maken maar met buikdrukverhoging, zoals bij sporten, niezen of hoesten. De bekkenbodem kan deze buikdruk niet goed opvangen en daardoor verlies je urine of ontlasting. Doordat tijdens de zwangerschap de spieren van de bekkenbodem zwaar belast worden en er tijdens een (vaginale) bevalling ‘hoge rek op de bekkenbodem’ komt en er misschien ook wel grotere schade ontstaat, raakt de bekkenbodem verzwakt. Hierdoor kan incontinentie ontstaan.

Wat is er aan te doen?

 

In de eerste 3 maanden na je bevalling zijn er een aantal oefeningen die je goed helpen bij het herstel van de bekkenbodem. In een volgende blog zal ik deze vertellen. Wanneer je na 3 tot 6 maanden nog (incontinentie)klachten ervaart, ga dan naar een geregistreerd bekkenfysiotherapeut. Dit kan zonder verwijzing van de huisarts. Echter krijgt je bij incontinentieklachten (in veel gevallen) de eerste 9 consulten van de bekkenfysiotherapeut vergoed vanuit de basisverzekering, en om recht te hebben hierop is een verwijzing van een specialist of huisarts vaak noodzakelijk.

Bekkenfysiotherapeut

 

Zij kunnen beoordelen wat je incontinentie veroorzaakt: Heb je een overactieve of onderactieve bekkenbodem? Zit het probleem in de kracht of coördinatie of is de timing van aanspanning niet juist? Door middel van een (inwendig) onderzoek kan er gekeken worden waar ‘het probleem’ zit, zodat de juiste therapie geboden kan worden. In veel gevallen kun je geholpen worden en verdwijnen de klachten dan ook! 

Mama Gezond & Fit

Veel mama’s die meedoen aan één van de programma’s van Mama Gezond & Fit hebben klachten van urineverlies. Wat na een paar weken na het volgen van het programma volledig over is! Urineverlies hoort er niet te zijn na je zwangerschap!

Ik hoor zo vaak van mama’s, die al langer deze klachten hadden, terug: ‘Had ik dit maar eerder gedaan!’

 Schroom dus niet om hulp te zoeken! Wij helpen je hier graag bij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *