Niche baarmoeder

Niche baarmoeder na een keizersnede

Als je een keizersnede hebt gehad, komt het regelmatig voor dat er een kleine holte ontstaat in het littekenweefsel op de plaats van je vorige keizersnede. Dit noemen we een niche baarmoeder. Ik ga je meer vertellen over wat een niche precies is en hoe je eraan geholpen kan worden. 

Wat is een niche baarmoeder?

Een niche in de baarmoeder ontstaat doordat het littekenweefsel van de vorige keizersnede niet goed geneest. Hierdoor sluit de baarmoederwand niet volledig en ontstaat er een kleine holte of verdieping in het littekenweefsel. Hier kan slijm of bloed zich ophopen. Een niche kan verschillende groottes hebben en soms zelfs helemaal niet opgemerkt worden. Het is belangrijk om een niche op tijd te ontdekken en te behandelen om complicaties te voorkomen.

Hoe weet je of je een niche hebt?

Een niche kan worden gediagnosticeerd door middel van een transvaginale echografie. Dit onderzoek is niet pijnlijk en gebeurt door een uitwendige echo te maken. Hiermee wordt de baarmoeder in beeld gebracht. De echografie kan de grootte en diepte van de niche bepalen en kan ook helpen bij het vaststellen van eventuele complicaties, zoals endometriose.

Wanneer is behandeling nodig?

Een niche kan leiden tot onregelmatig bloeden en kan ervoor zorgen dat je minder makkelijk zwanger blijft. Jouw eicel wordt wel bevrucht maar het innestelen van de foetus in het baarmoederslijmvlies gaat niet goed. Waardoor er een miskraam ontstaat. Daarom is het belangrijk om een niche zo snel mogelijk te laten behandelen.

Als er sprake is van onregelmatig bloeden of andere klachten, kan de behandeling bestaan uit het verwijderen van het littekenweefsel met behulp van een operatie genaamd hysteroscopie of laparoscopie. Deze operaties gebeuren door kleine sneetjes en met behulp van een camera en instrumenten om de baarmoeder te bekijken en eventueel te behandelen. De keuze tussen hysteroscopie of laparoscopie hangt af van de grootte en diepte van de niche en eventuele andere complicaties.

Riscofactoren

Sommige vrouwen hebben een hoger risico op het ontwikkelen van een niche in de baarmoeder na een keizersnede. Deze risicofactoren omvatten:

  • Meerdere keizersneden
  • Een verticale snede in de baarmoeder in plaats van een horizontale snede
  • Een keizersnede waarbij het littekenweefsel niet volledig geneest

Complicaties

Hoewel een niche in de baarmoeder na een keizersnede meestal geen symptomen veroorzaakt, kan het in sommige gevallen leiden tot onregelmatig bloeden. Het kan ook problemen veroorzaken bij het hechten van de baarmoeder in toekomstige zwangerschappen, wat kan leiden tot miskramen en andere complicaties.

 

Behandeling

Als een niche in de baarmoeder na een keizersnede wordt gevonden en je hebt er geen klachten van, is behandeling meestal niet nodig. Alleen wanneer je wel klachten hebt of als de niche groot en diep is, kan er een operatie nodig zijn om het littekenweefsel te verwijderen. Deze operatie wordt een “niche-operatie” genoemd. In het AMC loopt hier een groot onderzoek naar.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig bij mij