Ontsluiting bevalling | De eerste fase van je bevalling

Ontsluiting bevalling| De eerste fase van je bevalling

De ontsluitingsfase is het openen van je baarmoedermond tot 10 centimeter. Dit gebeurt door het samentrekken van je baarmoeder van onder naar boven. Dit samentrekken noemen we weeën, wil je meer weten over weeën bekijk dan dit blog. 
De ontsluitingsfase heeft 3 fases. Namelijk de latente fase, de actieve fase en de overgangsfase. Grofweg kan je deze verdelen in het aantal centimeters ontsluiting.

Latente fase |Verweken en verstrijken van de baarmoedermond

Wat je op de afbeelding ziet is een soort tuutje, de baarmoedermond. Deze moet eerst ‘verdwijnen’ voordat je lichaam kan beginnen aan de daadwerkelijke ontsluiting.  Dit heet het verstrijken van de baarmoedermond. Dit neemt vaak enkele uren in beslag of de voorweeën zorgen hiervoor. Ook kan het zijn dat je hiervan niets merkt. 

ontsluiting bevalling

Het is belangrijk om dit te weten, zodat je niet teleurgesteld bent wanneer je al een paar uur weeën hebt en bij de eerste check van je ontsluiting door je verloskundige blijkt dat je pas op 1 centimeter(!) ontsluiting zit of dat de verloskundige aangeeft dat je baarmoedermond mooi zacht is. Bedenk je in dit geval: je lichaam heeft hard gewerkt om de baarmoedermond te laten verweken en verstrijken er is dus wel degelijk veel gebeurd! Je bent goed op weg! 

Latente fase | de eerste 4 centimeter ontsluiting

Wanneer de baarmoedermond verstreken is kan deze beginnen aan het openen. Tot 4 centimeter zit je in de latente fase. Hierin kan je val alles voelen. Harde buiken, onregelmatige weeën maar ook al echt de oplopende weeën,  oplopend in tijd en frequentie. Het kan ook gewoon wat rommelen.

Over het algemeen is deze fase goed te doen. Ik weet nog wel dat ik bij mijn eerste bevalling dacht “wanneer dit het is, weet ik niet waar iedereen zich zo druk om maakt’ Oké, true. Klinkt een beetje arrogant maar de weeën waren vervelend maar ook niet meer dan dat. (hier ben ik later op terug gekomen 😉)

Deze fase kan uren tot dagen duren.

Actieve fase | 4 -8 centimeter ontsluiting

Er is nu geen twijfel meer mogelijk. De bevalling is écht begonnen. Deze fase duurt gemiddeld 10 uur. Maar dit kan natuurlijk langer of korter zijn. Geen bevalling is hetzelfde, en gemiddeldes zeggen niet alles over jouw bevalduur.

Wanneer je verder vordert in centimeters wordt het intenser. De weeën zullen toenemen in frequentie en duur. Van ongeveer 2 per 10 minuten tot elke 2 á 3 minuten weeën die 30 tot 80 secondes duren.

Overgangsfase | 8 – 10 centimeter ontsluiting

Dit deel van de ontsluiting vinden de meeste vrouwen het pittigste. Bedenk geen enkele topprestatie heeft makkelijke laatste meters. Een percentage van de vrouwen krijgt tijdens deze fase persdrang, je hebt het gevoel dat je moet poepen. Je mag alleen pas gaan persen wanneer je volledig ontsluiting hebt, de welbekende 10 centimeter ontsluiting. Wanneer je eigenwijs bent en toch gaat persen kan het zijn dat je terug gaat in het aantal centimeters omdat er vocht bij komt. Geloof mij, dit wil je écht niet. Dus goed luisteren naar je verloskundige. Deze laatste fase van de ontsluiting gaat vaak het snelst.

Het vorder niet, wat nu?

Het komt regelmatig voor dat de ontsluiting tijdens de bevalling niet zo vlot gaat als dat je graag zou willen. Probeer in dit geval van houding te wisselen, ontspanning te zoeken door het gebruik van ademhalingstechnieken, een warme douche of bad te nemen. Ook kan je gebruik maken van een speciale bevalbal, de peanut ball. Door verschillende houdingen aan te nemen, die ook nog heel relaxed zijn. Ontsluit je sneller. Je kan hier meer over deze bevalbal  lezen.

Volledig ontsluiting en dan?

Wanneer je volledige ontsluiting en persdrang hebt mag je gaan persen. Deze fase is de 2de fase van je bevalling en heet de uitdrijvingsfase. Binnenkort zal hier een blog over verschijnen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig bij mij