Placenta preavia

Placenta preavia:
Wat het is het en hoe het je zwangerschap kan beïnvloeden

Misschien kom je nu net van een echo vandaag en heb je gehoord dat je een placenta preavia hebt. Meestal wordt dit gezien bij de 20 weken echo.  Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar weet je niet precies wat het betekent. Ik zal je er alles over vertellen

Placenta previa betekenis

Placenta preavia betekent dat de placenta, het orgaan dat de baby voedt en zuurstof geeft, te laag in de baarmoeder ligt.  Het zit dan deels of helemaal voor de baarmoedermond, waardoor de baby niet vaginaal geboren kan worden. Wanneer de baarmoedermond bedekt, kan de baby er niet langs en zal er een keizersnede nodig zijn voor de bevalling.

Placenta preavia types

Er zijn verschillende types. Namelijk:

placenta preavia marginalis

Hierbij bedekt de placenta deels de baarmoederhals of ligt er dicht bij in de buurt. 

Deze aandoening kan tijdens de zwangerschap problemen veroorzaken, omdat de placenta het geboortekanaal kan blokkeren, wat leidt tot bloedingen en mogelijk levensbedreigend kan zijn voor de moeder en de baby.

Hoe vaak het voorkomt is niet exact bekend maar het komt minder vaak voor dan een placenta previa totalis. Volgens schattingen komt het bij ongeveer 1 op de 200 zwangerschappen voor. 

placenta preavia totalis

Hierbij bedekt de placenta de gehele baarmoederhals. Dit kan tijdens de zwangerschap ernstige bloedingen veroorzaken.

Ook hier zijn exacte getallen niet bekend. Vrouwen die eerder een keizersnede hebben gehad of die roken, hebben een verhoogd risico op een placenta preavia totalis. Daarnaast is het risico groter bij vrouwen die meer dan één kind hebben gekregen, en bij vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar.

Heb ik dit?

Dat is natuurlijk de eerste vraag die je jezelf stelt tijdens het lezen.  Meestal wordt het ontdekt tijdens de 20 weken echo. Maar sommige vrouwen kunnen al eerder bloedingen hebben, wat een teken kan zijn van placenta preavia. Bloeden tijdens de zwangerschap is sowieso niet normaal, dus wanneer je bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap. Bel dan altijd je verloskundige of gynaecoloog.

Altijd een keizersnede?

Als je placenta praevia hebt, betekent dit niet automatisch dat je een keizersnede nodig hebt. Het hangt allemaal af van hoe laag de placenta precies ligt. Vaak zie je dat, wanneer de zwangerschap vordert, de placenta mee naar boven gaat met de baarmoeder. En een vaginale bevalling nog steeds mogelijk is. Maar als het te laag ligt, is een keizersnede de enige veilige optie. Was het toch een reden voor een keizersnede dan kan je hier meer lezen over je herstel.

Tot slot

Ik kan mij voorstellen dat het stress geeft wanneer dit zichtbaar was tijdens de echo. En zeker zal het veel stress geven wanneer het bloedverlies geeft. Probeer erover te praten met je zorgverlener, man en vrienden. Dit helpt! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig bij mij

Mama Gezond & Fit draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders