Sporten na keizersnede, hoe dan?! | Mama Gezond & Fit

Sporten na keizersnede, hoe dan?!

De nacontrole bij de gynaecoloog is geweest, je loopt de ziekenhuisgang door. En denkt ‘yes, ik mag weer beginnen met sporten na mijn keizersnede’ de gynaecoloog heeft groen licht gegeven. Maar hoe ga je beginnen. Want tot 6 weken mocht je eigenlijk niet meer tillen dan je baby. De overgang naar sporten lijkt een enorme berg. Waar ga je beginnen?

Ik denk dat elke mama na een keizersede hier tegen aan loopt, zelfs degene die niet willen sporten lopen tegen grenzen aan. Want bewegen doet iedereen de hele dag door, zeker jij als moeder van een baby! De maxi cosi tillen, baby uit de box, naar boven de trap op, baby in bedje leggen, naar de supermarkt met de wandelwagen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Verkapt zitten hier enorm veel oefeningen in die bij een bootcamp niet misstaan, zullen we maar zeggen 😉

Daarom is één van de meest gestelde vragen aan mij. Hoe start ik met sporten na keizersnede.

Tip 1: Doe het rustig aan

Inkoppertje, ik weet het. Ik denk dat iedereen dit ooit wel eens als advies heeft gekregen. Maar toch zie ik dit in de praktijk zo vaak fout gaan! Want was is rustig aan? Rustig aan is natuurlijk hartstikke subjectief. Neem dit voorbeeld van voor je zwangerschap. De een gaat half dood van een sprintje van 100 meter, de ander vind een 10 kilometer run een makkelijke en korte afstand.

Dus rustig aan is ook echt rustig aan. Probeer zoveel mogelijk te slapen, pak je rustmomenten wanner dit kan. Wanneer bijvoorbeeld je baby ligt te slapen. En eventueel oudere kind(eren) rustig aan het spelen zijn. Probeer je man in het huishouden te betrekken, vraag hulp van ouders en vrienden om je heen. Zorg dat je voldoende energie hebt om überhaupt te starten met sporten. Want anders hou je het 1 week vol om vervolgens finaal in te sporten en de sportschoenen het komende jaar aan de boom te hangen.

Tip 2: Loop niet te hard van stapel

sporten na keizersnede

Oké voorwaarde 1 is gecreëerd. Nu komt de tweede tip. Loop niet te hard van stapel. Een keizersnede is een grote buikoperatie. Daarnaast ben je (opnieuw) moeder geworden. Belangrijk om hier rekening mee te houden. Een keizerede wordt vaak nog gezien als ‘the easy way out’, maar dit is volledig onterecht! Laat je hier dus ook niet door beïnvloeden.

Bouw het sporten rustig op, en begin dus niet met een, in jouw ogen, rustige sportles in de sportschool of met hardlopen. Begin met rustige oefeningen om je core te versterken en je uithoudingsvermogen op te bouwen, door bijvoorbeeld veel te wandelen. Begin met een rustig trainingsschema, die je minstens 1 week uitvoert. Wanneer het na deze week goed voelt en je hebt geen klachten ga je je schema verzwaren en uitbreiden.

Tip 3: Zorg voor je litteken

Zorg ervoor dat je litteken mooi soepel en rustig is. Ik zie vaak onrustige en verkleefde littekens. Ze kunnen pijnlijk zijn en blijven maar ook voor belemmering in het bewegen zorgen. Je kan je voorstellen dat bepaalde oefeningen niet fijn zijn om uit te voeren. Heb je mijn e-book al gedownload? Hier geef ik je alle handvatten om een start te maken voor een soepel litteken. Dit kan je gewoon thuis doen! (ik ben bezig met het aanpassen van het e-book naar de allerlaatste inzichten, ik verwacht dat dit binnen een paar dagen af is, vraag hem nu aan  en dan ben je de eerste die hem ontvangt!)

sporten na keizersnede

Tip 4: Sporten na keizersnede: begin bij de basis

Begin bij de basis, maar Willeke, wat is de basis dan?! De basis is m.i. de ademhaling. Bij een groot percentage van de vrouwen is deze al verstoord voordat ze zwanger zijn. Tijdens de zwangerschap heb je een groeiende baby in je buik, wat ervoor zorgt dat je ademhaling hoger gaat zitten.(je krijgt meer een borstademhaling) en je middenrif heeft minder ruimte om te bewegen. Waardoor je ademhaling oppervlakkiger en minder diep wordt.

Door de keizersnede heb je een grote wond in je buik. Een diepe buikademhaling kan hierdoor pijnlijk en eng zijn. Terwijl je deze wel nodig hebt! Een verstoorde ademhaling kan zelfs na verloop van tijd klachten geven zowel fysiek als mentaal.


Begin dus met het krijgen van een rustige buikademhaling. Dit kan je doen door een rustig muziekje op te zetten, je handen op je buik te leggen. En mooi door te ademen. Je buik bolt op bij de inademing en zakt weer terug bij de uitademing. Gemiddeld haalt een mens 6 tot 8 keer per minuut adem.

Wil jij meer?

Sta je te popelen om aan de slag te gaan en te starten met sporten na keizersnede. Uiteraard kan en wil ik je graag verder helpen! Ik heb een online programma gemaakt, speciaal voor mama’s na een keizersnede. Hiermee begeleid ik jou om het sporten weer op te pakken. En ben ik ervan overtuigd dat je na dit programma, je weer fit voelt, mee kan doen met je favoriete sportles of weer kan beginnen met bijvoorbeeld hardlopen.

Je kan er hier meer over lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *