Verweken en verstrijken baarmoedermond

Verweken en verstrijken baarmoedermond

Verweken, verstrijken en ontsluiten. Ik kan mij voorstellen dat je behoorlijk in de war kan raken van alle verschillende termen. Toch is het wel prettig om ze te kennen.  Zo weet je waar je verloskundige het overheeft en hoeveel (voor) werk jouw lijk al heeft gedaan. Er zijn verschillende stadia die je baarmoedermond doorloopt voordat er überhaupt begonnen kan worden met de ontsluiting. 

Baarmoedermond

Tijdens de zwangerschap ligt de baarmoedermond richting je rug en is deze ongeveer 4 centimeter lang. In de laatste weken van je zwangerschap komt de baarmoedermond meestal wat meer naar voren te liggen. De baarmoedermond is het tuutje wat je hierboven op de afbeelding ziet staan (waar de cirkel om heen staat)

Tijdens je zwangerschap is de baarmoedermond zo hard als het puntje van je neus, en deze wordt tijdens je bevalling zo zacht als je oorlel. 

Animatie

In onderstaande video zie je de bevalling van A tot Z. Waaronder in het begin ook heel mooi het verweken en verstrijken van de baarmoedermond. 

Verweken

Verweken van de baarmoedermond wil zeggen dat deze zachter aan het worden is. Het doet dus nog niets met de lengte. Oefenweeën kunnen hier voor zorgen. Harde buiken doen vaak niets met de baarmoedermond. 

Verstrijken

Het verstrijken is het korter worden van de baarmoedermond.

Wanneer je al een keer eerder bevallen bent. Kan het verstrijken en ontsluiten tegelijk gaan. Je lichaam weet al wat het moet doen. Dus het kan zijn dat je al een centimeter ontsluiting hebt, maar dat je baarmoedermond nog niet helemaal verstreken is (verkort).

Ontsluiten

Ontsluiten is het openen van je baarmoederhals. Tijdens de zwangerschap is deze gesloten maar deze zal gedurende je bevalling openen tot 10 centimeter. Zodat je baby er doorheen kan, tijdens de persfase.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig bij mij