Zwanger en wintersport? | Mama Gezond & Fit

Zwanger en wintersport

Ik ben met de kerst al op wintersport geweest. Voor mij persoonlijk de beste vakantie! Heerlijk de hele dag buiten, lekker sleeën en glijden door de sneeuw en skiënd de berg af, daar kan ik geen genoeg van krijgen! Voordat wij kinderen hadden pakten we het eerste liftje omhoog, het laatste liftje omlaag en probeerden we zoveel mogelijke pistes op een dag te doen. Tegenwoordig met onze kinderen erbij is het een ander soort vakantie geworden, maar zeker net zo fijn! Zoals je op de foto kan zien hebben mijn kinderen er ook enorm van genoten. Nu met de voorjaarsvakantie voor de boeg, waarin veel mensen op wintersport gaan vertel ik er wat over. Niet alleen nu je zwanger bent maar ook voor wanneer je straks bevallen bent.

Mag je skiën of snowboarden wanneer je zwanger bent?

Maar wat als je zwanger bent of net bevallen? Mag je skiën of snowboarden wanneer je zwanger bent? Is het verstandig de latten onder te binden wanneer je net bevallen bent? Wat is wijsheid? Nu ben ik niet zwanger en in de categorie ‘net bevallen’ val ik, met mijn jongste die alweer 4 jaar is, ook niet meer. Maar in het verleden ben ik wel zwanger en net bevallen op wintersport geweest.
Laat ik voorop stellen dat ook dit, net zoals zoveel ‘zaken’ rondom de zwangerschap, erg persoonlijk is. Iedereen en ieder lichaam is anders. Toch heb ik wel een paar tips waar je op moet letten om ‘veilig’ op wintersport te gaan.

Zwanger en wintersport

Het wordt afgeraden om na 12 weken zwangerschap nog ‘de berg op te gaan’. Dit omdat de baby dan al zo gegroeid is (de grootte van een pruim) dat deze boven je schaambot uitkomt. Skiën en snowboarden blijft een hoog energetische sport en de kans op ongevallen is groter. Je kan zelf nog zo’n goede skiër zijn maar ‘aangeskied worden’ kan iedereen overkomen. En dan een val op je buik of een lat in je buik… Oké, de kans is klein, maar beter voorkomen dan genezen, toch?
Ga jij in het eerste trimester van je zwangerschap op wintersport dan is het afhankelijk hoe jij je voelt wat je kunt doen. Ben je bijvoorbeeld erg moe? Dan is het niet raadzaam om fors te gaan sporten. Ook je inschattingsvermogen is dan minder en dit is wel erg belangrijk op de piste.

Post partum en wintersport

Als nieuwbakken mama is het een ander verhaal en zijn er minder strikte ‘regels’ waar je je aan vast kunt houden dan die 12 weken grens tijdens je zwangerschap. Ben je net bevallen, dan hangt het van veel factoren af of het verstandig, maar ook leuk is om te gaan wintersporten. Ik ben van mening dat het sowieso raadzaam is om de eerste 12 weken na je bevalling niet(!) te gaan skiën/snowboarden.

Lichaam in herstel

Allereerst: Je lichaam is zich nog volop aan het herstellen van de periode dat je zwanger was en van je vaginale bevalling of keizersnede. Ik laat de mama’s die bij mij trainen ook niet met 12 weken al hoog energetische oefeningen doen. Daar is het lichaam nog niet klaar voor. Waarom zou je dat dan wel op de piste doen? Zie ook het eerder geschreven blog: ‘Starten met sporten na je zwangerschap’, voor meer tips over hoe en wanneer het sporten weer op te pakken.

Lol op de latten

Maar naast het feit dat je er lichamelijk weer aan toe moet zijn om te wintersporten. Denk ook eens aan: je hebt waarschijnlijk nog gebroken nachten, tel daar de inpakstress en de lange reis (met baby!) bij op, qua energie niet optimaal… Dan is het maar de vraag hoe erg je kunt genieten van je vakantie. Ook is de belasting van je lichaam zonder dat je de piste op gaat al veel hoger dan hier in Nederland. De wandelpaden zijn vaak al met een forse helling en je loopt in de sneeuw, wat veel zwaarder is. Denk maar aan lopen op het strand lopen, langs de vloedlijn of het mulle zand, wat een verschil

Luister naar je lichaam

Heb je geen complicaties tijdens je herstel, dan zou ik zeggen: wacht 4 a 5 maanden met de piste op gaan. Maar ook dan: let goed op hoe je je voelt en hoe het gaat, tijdens maar zeker ook na het skiën of snowboarden! Luister naar je lichaam en sla gerust een dagje over!
Natuurlijk zijn er ook altijd uitzonderingen en is het ook afhankelijk van je niveau als skiër of snowboarder. Ski je al je hele leven of sta je voor de tweede keer op die berg? Zelf ben ik voor het eerst op wintersport geweest toen ik 23 was. en bij mij was het in ieder geval een mega verschil hoe ik de tweede vakantie op de piste stond en hoe ik de zesde vakantie van de hellingen zoefde

Zwanger op wintersport is meer dan alleen maar ‘pistes pakken’

Wat misschien nog wel het allerbelangrijkste is: Vind je het erg om niet (iedere dag) te gaan skiën? Want bedenk wel: je hebt (naar alle waarschijnlijkheid) een kleine baby mee, waardoor je niet zomaar onbezorgd de hele dag op de piste kan staan. Denk je dat je je net zo goed vermaakt terwijl je met je baby in de draagdoek en spikes onder je schoenen een fijne winterse wandeling maakt? En kun je lekker genieten van even niets doen en van het uitzicht genieten, terwijl je je kindje voedt in een berghut of hotelkamer? Is je op deze vragen antwoord ja? Dan zou ik zeggen: GAAN! Dan zie je daar wel (bij 4+ maanden postpartum) of het goed gaat op de piste. En gaat het niet, dan is het ook makkelijk om te zeggen: ‘Dan maar niet! Ik vermaak mij wel op een andere manier.’
Als het antwoord nee is… Dan zou ik er hard over nadenken of je die vakantie wel moet boeken. Gelukkig liggen de pistes er volgend jaar nog, nieuwe ronde nieuwe kansen!
Wat zijn jullie ervaringen met zwanger of net bevallen op wintersportvakantie gaan? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *