Zwangerschapskussen, advies van een fysiotherapeut

Zwangerschapskussen, advies van een fysio.

Iedereen heeft er wel eens van gehoord het zwangerschapskussen. De één zweert erbij, de ander kan er niets mee. Maar wist je dat je dan vaak het verkeerde kussen hebt. Er zijn er namelijk meer dan alleen de lange worst. Met mijn achtergrond als gespecialiseerd fysio wil ik je graag helpen in de keuze van een zwangerschapskussen. Zodat ook jij weer beter slaapt en fitter opstaat! Ik geef je ook gelijk mijn top 3. Deze zijn qua kwaliteit/prijs verhouding in orde. En de mama’s die ik spreek over het zwangerschapskussen zijn over deze unaniem tevreden.

Slapen met zwangerschapskussen

Het slapen kan een heel ding zijn tijdens je zwangerschap. Een kussen kan helpen zodat jij beter slaapt. Maar waar moet je nu precies op letten? Een zwangerschapskussen zorgt ervoor dat je buik, rug en bekken ondersteunt zijn. Wanneer jij op je zij ligt. Zal je bovenste been met een hoek naar beneden liggen. Dit geeft een scheefstand in het bekken. (zie de pijl op de afbeelding) Waardoor je pijn kan krijgen. Of kan ontwikkelen. 

zwangerschapskussen

Daarnaast zorgt een kussen dat je buik ondersteund ligt. Mijn life saver tijdens de laatste weken van mijn zwangerschappen, en je stabiel ligt door de steun in je rug. Wanneer je een U-kussen gebruikt. 

Ook gebruiken als voedingskussen

De meeste vrouwen denken in eerste instantie alleen maar aan het slapen met een zwangerschapskussen. Maar weet je dat je deze ook heel goed kan gebruiken na je zwangerschap. Tijdens het voeden is het ideaal. Niet alleen wanneer je borstvoeding geeft maar ook juist bij flesvoeding. Je kan het kussen perfect modeleren zodat je goed ondersteunt zit, en dus zelf fysiek uitrust tijdens het voeden. Fijn toch?!

Hoe gebruik ik het?

Wanneer je in bed gaat liggen pak je jouw zwangerschapskussen erbij. Het ligt er natuurlijk aan welke je hebt (zie de verschillende hieronder) maar over het is het meest optimale wanneer je het kussen tussen je knieën positioneert. Zodat je bekken recht ligt. Daarnaast kan het fijn zijn wanneer het kussen ook je rug en buik ondersteunt. Zelf had ik hier alle drie de keren last van in de nacht en ‘s ochtends vroeg. Een trekkende buik en pijn aan mijn banden. Bij sommige kussens gaat dat laatste niet makkelijk. Dan kan je eventueel ook gewoon een klein kussentje pakken, bijvoorbeeld een kussen van de bank.

U-vorm

Het grootste zwangerschapskussen wat er is. Hier ligt je helemaal in. En ondersteunt je volledig. Voor de één heerlijk, de ander zal zich wat benauwd voelen. Het voordeel van dit voorbeeld is dat de hoes van katoen is. Katoen is ademend en een natuurproduct

C-vorm

Dit kussen in C-vorm ondersteunt zowel je rug, hoofd als bekken. Ideaal wanneer dit ook jouw slaaphouding is. Maar lig je bijvoorbeeld liever met één been gestrekt en wat meer richting je buik gedraaid? Dan kan je beter voor het j vormige kussen gaan. Ook bij deze variant is de hoes van katoen en afneembaar. 

J-vorm

Het J kussen ondersteunt je lichaam aan 1 kant waardoor het minder massief is in bed. En je man ook nog tegen je aan kan kruipen ;). Bij deze variant is ook de hoes van katoen, afneembaar en je kan hem wassen. 

Zwangerschapskussen kopen

Succes met het uitzoeken van een zwangerschapskussen. Het is zeker de moeite waard om er één aan te schaffen.  Een goede uitgeruste mama voelt zich nu eenmaal fijner. Bedenk wat jouw favoriete slaaphouding is, daar kan je vaak al veel van afleiden welk vorm kussen het meest geschikt is. Wanneer je twijfelt kan je er altijd meer bestellen, en de met allemaal even gaan liggen. Je voelt meestal gelijk welke jouw voorkeur is. Heb je verdere vragen, of is jouw situatie uniek? Laat zeker even een reactie hieronder, ik help je graag verder!

50%

Je bent er bijna!

Waar mag ik hem naartoe sturen?

Je gegevens zijn veilig bij mij